Discovering Sannio

Jouw gids naar de meest onbekende oude parel van Zuid Italie!

Cappuccino of espresso drinken op een terras in een onbekend dorpje, dat toch mooi en vol verrassingen is… Niets moet alles kan… Dolce far niente: in Sannio, de ideale vakantie.
Sannio ligt tussen Campania en Puglia: een ongerept landschap, een weelderige natuur, een land ouder dan de Romeinse tijd.
Ik kan jullie helpen om een onvergetelijke verblijf in deze streek te hebben, jullie doorbrengen in kleine en authentieke dorpen om een andere Italie ver van de toeristische routes, pareltjes ontdekken vol verhaaltjes.
Ik ben hier geboren en hier gewoond tot mijn 40ste , toen ik naar Nederland verhuisde voor liefde.
Sinds toen kom ik regelmatig terug naar Italie naar mijn andere liefde: mijn land.
En ik heb een droom: mijn Sannio net zo bekend als de kust van Campania (met Napoli, Pompei en de Amalfikust) te maken, om dat Sannio is veel kleiner maar toch even mooi en vooral authentiek.
Geen zee of strand, geen hoge bergen met skilift, geen grote musea of attractie parken: hier vind je het andere Italie.

Jullie kunnen kiezen: een tour van een dag, een wandeling in de stad, of een hele week met verschillende activiteiten (bezoeken, taalcursussen, yoga sessie, wijn proeverij, zingen in een koor bv) die jullie zelf gaan kiezen. Dat kan van minimaal 2 mensen tot… zeg het maar!
Ook kan ik jullie verschillende hotels, B&B en agriturismi aanraden, met speciale offertes.
Boven alles gaat de kwaliteit van de service en de kennis van het gebied: ik raad aan alleen restaurants die lokale producten aanbieden en breng je langs routes die ik sinds mijn kindertijd heb gelopen en verteld als journalist.
Ja, dat was mijn “eerste leven”: ik ben in Sannio geboren en nadat ik afgestudeerd bij de Universiteit van Napoli was, heb ik jaren als journalist voor plaatselijke Tv en kranten gewerkt, op en neer in de provincie van Benevento op jacht van nieuws.
Op een magische dag, 7-7-07, ben ik met een Nederlander getrouwd en toen is mijn “tweede leven” begonnen: ik ging naar de charmante Noord Brabant waar ik een Italiaanse taal en cultuur lerares ben geworden met mijn eigen bedrijfje Verba Italica. Zo kon ik al mijn passie voor Italie met de Nederlanders delen.
In al deze jaren van leuke ervaringen met cursisten van alle niveaus, die ik een paar keer ook naar Benevento heb gebracht, heb ik vaak over mijn gewoontes en verleden in mijn dorp verteld. Zo merkte ik dat mensen altijd nieuwsgierig en verlangen waren: hoe ziet er in een typische Italiaans dorp van het Zuiden Italie uit?
Dus…tijd nu voor mijn “derde leven”: ik wil mensen in mijn land vergezellen en tijd met hen doorbrengen, zodat zij een unieke, authentieke en onvergetelijke manier Italie kunnen ervaren.
Wil je dat ook? Wil je erover meer weten?
Neem gerust contact met mij op! 

Geschiedenis 

Bezienswaardigheden

Tours

Blog

Geschiedenis

Benevento oftewel de stad van de heks heeft nog steeds de sporen van haar buitengewone verleden, met monumenten die op de UNESCO-lijst staan.

De stad ontspringt tussen 2 rivieren, zoals alle grote steden uit de oudheid en haar geschiedenis is werkelijk buitengewoon /uitzonderlijk.
De stad heeft zich ontwikkelt van de “Regina viarum” (koningin der wegen), de Via Appia, vervolgens in de oudheid tot stad van heksen in de middeleeuwen en uiteindelijk de enige enclave van de paus in Zuid-Italië gedurende 800 jaar tot de Eenheid van Italië.

Het verhaal.
De geschiedenis van Benevento en Sannio begint nog voor de tijd van de Romeinen, toen de stad "Maleventum" (slechte wind) heette. De Romeinen willen Sannio veroveren, maar moesten 3 oorlogen voeren voordat ze de stad konden veroveren (de Samnitische oorlogen, 354 v.Chr., 327 v.Chr., 298 v.Chr.). Aan het einde, tevreden over hun overwinning, veranderden ze de naam in “Beneventum”: welwillende wind.
Tijdens de 2de Samnitische Oorlog (321 v. Chr.), werden de Romeinen verslagen bij de Forche Caudine (de Caudijnse Passen): en dat herinnert ons nog steeds het sombere lot van degenen die zich tegen de trotse Samnieten verzetten!
In de Romeinse tijd lag Benevento centraal aan de Via Appia, die Rome met de Adriatische Zee verbond, tot Brindisi. Trajanus liet zijn majestueuze Arco in de stad bouwen, tegenwoordig het symbool van de stad.
In de middeleeuwen wordt Benevento nog belangrijker: in 571 n.Chr. arriveerden de Longobarden en zo wordt Benevento de hoofdstad van een hertogdom en vervolgens een Vorstendom in 840 n.C. Zij blijven er gedurende 5 eeuwen.
In deze tijd begint de legende van de heksen die zich in Benevento verzamelden om hun Sabba te vieren rond een grote Walnootboom, lekker in gezelschap met de duivel.
De Longobardische heerschappij duurde tot 1053. Toen gaf de koning van Duitsland, Henry III, het aan een andere Duitser, paus Leo IX. Dus Benevento werd een “enclave” van de Pauselijke staten en bij wisselende gebeurtenissen bleef het het enige bezit van de paus-koning in heel Zuid-Italië gedurende 8 eeuwen.
Enclave betekent dat alleen de stad Benevento deel uitmaakt van een verre staat, hoewel zij zich een paar kilometer van Napels bevindt. De Pauselijke staten omvatten inderdaad Roma, Lazio, Marche, Umbria, Abruzzo en een stukje Emilia Romagna.
In 1860 komt Garibaldi de stad in en het hele voormalige Koninkrijk van Napels, inclusief Samnium, wordt “geschonken” aan de koning van Savoia. Zo werd Benevento deel van het Koninkrijk van Italie.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943, werd Benevento getroffen door een vreselijk bombardement door de Anglo-Amerikaanse geallieerden: er waren meer dan 2000 slachtoffers. Gebouwen en kerken, waaronder de Duomo, werden vernietigd.
Na de oorlog vestigde Sannio zich als een provincie met een agrarische roeping en een uitstekende wijnproductie.

Mobirise

Bezienswaardigheden


Arco di Traiano:
Het symbool van de stad dat imposant en majestueus in het centrum staat. De Arco (boog) van Trajanus of Porta Aurea is nog steeds buitengewoon bewaard gebleven: de bouw begon in 114 n.C. om de opening van via Traiana, een sneller alternatief voor via Appia naar Brindisi, te vieren. Een groot deel van de Arco is versierd met bas-reliëfscènes en decoraties: met name het gezicht van de pylonen die over de stad uitkijken, vertoont vredestaferelen, de andere militaire scènes. Beleef de overwinningen van keizer Trajanus (die tot in Nijmegen zou zijn gekomen) .

Chiesa di Santa Sofia:
Dit juweel van de Longobardische kunst behoort bij de Unesco erfgoedsites.
De Longobardische prins Arechi II stichtte in 762 de kerk. Haar centraal ontwerp is zeer origineel: in het midden zijn zes kolommen geplaatst op de hoekpunten van een zeshoek en verbonden door bogen die de koepel ondersteunen. De bijbehorende tuin met zuilen maakt deze plek een oase van middeleeuws rust.

Teatro romano:
Het Romeinse theater dateert uit het begin van de II eeuw, gebouwd in opdracht van Hadrianus en later vergroot door Caracalla.
Oorspronkelijk bestond het uit drie etages van vijfentwintig bogen, vandaag zijn alleen de eerste en een groot deel van de tweede bewaard gebleven.
Tegenwoordig (dankzij de uitstekende akoestiek) worden in het theater in de zomer muzikale en theatrale evenementen georganiseerd.

Museo del Sannio:
Het museum was gesticht in 1873 en toont een verzameling van historische herinneringen vanaf de Samnitische en Romeinse periode tot aan kunstwerken van belangrijke kunstenaars uit de XX eeuw, met meer dan 50.000 vondsten. Het XII eeuw Romaanse klooster behoort tot de museumkern en maakt samen met de kerk van Santa Sofia deel uit van de UNESCO-seriële site "Lombarden in Italië sinds 2011: de plaatsen van kracht. "

Duomo:
De kathedraal van S. Maria de Episcopio of Duomo was gebouwd in 780 en vergroot in de 12e eeuw. De gevel is in “romanico pisano” stijl met een enorme gotische klokkentoren.
In 1943 werd de kathedraal bijna volledig vernietigd door de bombardementen van de Anglo-Amerikanen, behalve
de klokkentoren, de gevel en de crypte met zijn fresco's.

Chiesa di Sant’Italia e museo dell’Arco:
De kerk is van Lombardische oorsprong (6e-7e eeuw) gebouwd op eerdere ruïnes. Aan het einde van de 17e eeuw werd het kerkje verlaten en het verviel tot ruïne. In XXI eeuw is het volledig gerestaureerd en tegenwoordig is er een videomuseum van de Arco di Trajanus (een film van ongeveer 30 minuten).

Hortus Conclusus:
Een oase van rust en kunst die zich in de voormalige tuin van de kerk van San Domenico bevindt. Sinds 1992 huisvest de Hortus enkele beeldwerken van Mimmo Paladino, een van de bekendste kunstenaar van Transavanguardia die in Benevento is geboren, waaronder een prachtig paard.

Area archeologica del Sacramento:
In het centrum van de stad is er nog steeds een boog die dateert tussen de I en II eeuw n.C. Bij de restauratie van de boog is een spa uit dezelfde periode aan het licht gekomen.

Ponte Leproso:
Over deze majestueuze brug, gebouwd in de 3e eeuw voor Christus aan de rivier de Sabato, kwamen mensen via de Via Appia in de stad aan.

Janua museo delle streghe:
In de stad van de heksen kon een opgedragen installatie niet ontbreken. Het museum is gelegen in de suggestive location van de XVII eeuwse Palazzo Paolo V.

Rocca dei Rettori:
De Rocca of kasteel van Benevento bevindt zich op het hoogste punt van de stad en dateert uit de tijd van de Romeinen die een spa hadden gebouwd waarvan de overblijfselen nog steeds te bewonderen zijn. De Rocca bestaat uit 2 gebouwen: de Longobardische Torrione, gebouwd sinds 871 en het Palazzo dei Governatori gebouwd door de pausen sinds 1320. In de middeleeuwen was de Rocca de zetel van de Rectoren die namens de paus regeerden.


Sant’ Agata dei Goti
Het wordt genoemd “de parel van Sannio” vanwege het betoverende, bijna intacte historische centrum, vol barokke gebouwen en kerken (inclusief de romaanse kathedraal). Het dorp staat op een tufsteen met suggestieve effecten.

Pietrelcina:
Een oude dorpje dat zijn bekendheid dankt aan Padre Pio, een Franciscaanse monnik die stierf in 1968 en hier is geboren. Tot Padre Pio, later San Pio, zijn mensen in Zuid Italie zeer toegewijd.

San Giorgio del Sannio:
Het wordt genoemd “het dorp van bloemen en gastvrijheid” . De stedelijke structuur dateert uit de XVIII eeuw. Langs de prachtige Viale (breide straat) Spinelli, waarvoor San Giorgio werd gekozen als podium voor 3 etappes van de Giro d’Italia, zijn er bars en tuinen voor een gezellig wandeling.

Montefusco (Av):
Het kleine dorp, dat op 700 m boven zn staat, behoudt de charme van zijn glorieuze verleden, van de Longobardeien naar het koninkrijk van de Bourbons. Het kasteel staat in het centrum van het dorp met de verschrikkelijke gevangenis genaamd "de Spielberg van Irpinia" tijdens het Risorgimento

Mobirise

Tours

De Tours zullen in 2021 starten, vanaf de Voorjaarsvakantie:
(15 t/m 20 februari), Meivakantie (25 april t/m 7 mei) en Zomervakantie (24 juli t/m 3 september).

1

Tour Discovering Benevento (1 dag, 3 uur)

Prijs 29,0 € pp (tot 18 jaar gratis)
De prijs is incl. ticket voor Museo del Sannio, Palazzo Casiello, Chiostro di S. Sofia, Museo Arcos en Sant’Ilario a Port’Aurea.

Wat gaan wij ontdekken?
Arco di Traiano en Museum dell’Arco; de Longobardische Santa Sofia (kerk en chiostro) en het Museum del Sannio. Historisch centrum met Rocca dei Rettori en Palazzo Paolo V. 

2

Tour Dolce far niente (3 dagen)

Prijs 76,0 € pp (tot 18 jaar gratis)
De prijs is incl. ticket voor Museo del Sannio, Palazzo Casiello, Chiostro di S Sofia, Museo Arcos en Sant’Ilario a Port’Aurea.

Wat gaan wij ontdekken?
De Romeinse Teatro Romano en Arco del Sacramento; Arco di Traiano en Museum dell’Arco; de Longobardische Santa Sofia (kerk en chiostro) en het Museum del Sannio. Historisch centrum met Rocca dei Rettori en Palazzo Paolo V (museum delle streghe). Hortus conclusus en Vico Noce.
San Giorgio del Sannio: Chiesa della Collegiata en Piazza Risorgimento; Casa natale di A. Bocchini (de baas van Ovra, de Italiaanse Gestapo van Mussolini); Viale Spinelli.
Montefusco: Carcere Borbonico (XIX sec), Kerken en oude steegjes, Le Surte (ongerepte bossen).

Wat gaan wij doen?
Verschillende cafés bezoeken, lekker luieren op terrassen met bijzonder uitzicht op de heuvels van Sannio, wandeling in de bossen.  

3

Tour Dolce far niente met taallessen (4 dagen)

Prijs 299,0 € pp
De prijs is incl. ticket voor Museo del Sannio, Palazzo Casiello, Chiostro di S Sofia, Museo Arcos en Sant’Ilario a Port’Aurea. Les materiaal voor de taallessen.

Wat gaan wij ontdekken?
De Romeinse Teatro Romano en Arco del Sacramento; Arco di Traiano en Museum dell’Arco; de Longobardische Santa Sofia (kerk en chiostro) en het Museum del Sannio. Historische centrum met Rocca dei Rettori en Palazzo Paolo V .
San Giorgio del Sannio: Chiesa della Collegiata en Piazza Risorgimento; Casa natale di A. Bocchini (de baas van Ovra, de Italiaanse Gestapo van Mussolini); Viale Spinelli.
Montefusco: Carcere Borbonico (XIX sec), Kerken en oude steegjes, Le Surte (ongerepte bossen).

Wat gaan wij doen?
In de ochtend hebben wij 3 uur Italiaanse taal lessen (lesmateriaal incl in de prijs) in San Giorgio del Sannio met Italiaanse moeder taal docente (Margherita Merone Spijker: zie haar profiel)
De lessen zijn voor Beginners of Conversatie (B2-C1) niveau. Het hangt af van de aanmeldingen.
In de middag gaan wij verschillende cafés bezoeken, lekkere luieren op terrassen met bijzondere uitzicht op de heuvels van Sannio, wandeling in de bossen.  

No Code Website Builder